1. Tandemové kojení


V roli matky dvojčat je dobré si osvojit cokoliv, co vám usnadní život. Jedním z těchto praktik je kojení v tandemu. 

Budete potřebovat:

  • odhodlání kojit 
  • odhodlání překonat překážky
  • kojící polštář MBF v začátcích
  • pohodlné místo, kde se budete cítit "opravdicky" a dobře

OV: První miminko vám převrátí život vzhůru nohama. Druhé je ještě větší mazec v rámci organizace dne a sladění o několik let od sebe odlišných světů. Třetí by asi jen tak přiskočilo a po té, co bychom se probrečeli "prdíkama", tak bychom už měli po 3měsících zase svůj uspořádaný život. Jenže my tu máme třetí a čtvrté a navíc nedonošené. V předchozí kapitole jsem shrnula první půl rok a zdůraznila, že nejobtížnější bylo začít přirozeně kojit a fungovat jako početná rodina "normálně".

  • odhodlání kojit
...máte? tak jdeme do toho!

OV: Kdybych měla možnost ještě jednou začít, byla bych se ještě lépe naladila a nepřipustila žádné komplikace jež v porodnickém zařízení zkrátka přijdou. Za prvé, dost často nejste po porodu nýbrž po operaci. Za druhé systém je systém a ten velí, rychle se zotavit a vypadnout domu. Pak může být personál sebemilejší, ale pokud nemáte ty správné tabulky vyplněny, dle pravidel, pak vás to možná rozhodí jako mě. Dle mého příkrm, tedy zmiňovaná savka, není takový problém. Ona ta miminka přirozeně prahnou po lidském kontaktu tělo na tělo a bradavku nenahradí žádná savka, ale co vám to opravdu zkomplikuje je vaše cítění, intuici a hlavně instinkt. Těžko se pak nabývá zpátky pocit jistoty v sebe samou. To jednoduše proto, že jak dáte jednou flašku, pak vždy už máte na výběr a zkuste si racionálně uvažovat například v prvních dnech šestinedělí. Nezní vám už jen ta věta jako vtip už jen sám o sobě?



Nedonošená miminka většinou nemají sílu sát a nevytáhnout z vás mléko hned. Jejich příchod na svět byl mnohdy proti přírodě uspěchán a od samého počátku mají miminka cejch uspěchanosti. Chtějí nabírat sílu a spát, měli právo na to být ještě bezpečně v bříšku a dozrát, ale musejí se potýkat předčasně s životem na suchu. Reflexy mají většinou již plně vyvinuté, sát umějí už od prvních týdnů, co jim narostou prstíky: Není však čas jim právě ten potřebný čas dát. Maminky jsou frustrované neboť je na ně vyvíjen tlak ze strany personálu porodnice a miminka napojená na svojí matku tohle nezaměnitelně  podprahově vnímají. Stále jsou ve skluzu a přitom si to nevybrali, přitom se možná rozhodli jen přijít ve dvou a společně. A hlavně přežít a vše zvládnout ve svém tempu.

Než vkročíme do porodnice, zkusme si uvědomit, že tam jdeme donosit naše miminka, která nám vlastně umožňují v tandemu přijít na svět a tedy mít hned od samého začátku mnohdy i splněno. Dvě děti je častý český standard a rodiny mají splněno - sourozenec nebude na světě nikdy sám. Hotovo. Jen teď uklidnit hlavu a obavy zda to všechno mohu jako jedna matka zvládnout. My mámy zvládneme opravdu vše, ale holky!! nesmíme se ani při téhle dokonalosti přírody vzdát sami sebe. Tedy dobrá myšlenka, přijetí, smíření a silná vůle jsou určitě na místě. viz. článek "sebeláska"

  • Kojící polštář MBF
Tandemové kojení vám usnadní život. 

S dvojčátky je vyhráno, když děláte vše automaticky jako s jedním, ale zkrátka ve dvou. Budete mít náskok. Taky se vám díky tomu bude automaticky spouštět mléko z obou prsů najednou, takže si můžete zvolit k jakému dáte miminko slabší a k jakému to silnější, které vám rozjede samovolně prsa obě.

Kojit, kojit, kojit

Doporučuji kojit a kojit a přikládat a nestresovat se tabulkami neboť pokud máte zdravá nedonošená dvojčátka, pak je jim přirozeně dána chuť žít a tedy se sami postarají o to abyste toho mlíčka pro ně měla dost. Kojit je tělo na tělo. Splynout s jejich energií a potřebami. Nevnímat čas. Je to tak přirozené a pohodlné. Možná je to tak jednoduché, že naopak není vůbec jednoduché se tomu klidu oddat. Aspoň ty první tři měsíce si věnovat  90% času, dle jejich potřeb. 

Technika tandemového kojení v obrázkách
 


 


                                                    


                                            
                                             
                                                             








Technika tandemového kojení 

Vřele doporučuji v prvních dnech, týdnech a měsících pozici na fotbalistu na kojícím polštáři. Kojit tak dlouho jak chtějí miminka a trávit tak krásné a výjimečně klidné a tiché chvíle jen vy. Číst si, psát a nebo jen tak zírat na ten zázrak pod vámi a nebo z okna či do zdi. Svým způsobem odpočívat i když "makáte" na plné pecky.

Máte-li velikost podprsenky 80/B pak je lepší k MBF pořídit ještě pevně vyztužený kojící polštář pro jedno dítko. Mně zbylo po synovi a díky tomu mě nikdy nebolela záda při kojení ve vzpřímené sedící poloze s rovnými zády. A že jsem v té pozici strávila hodin :-) ve dne i v noci.

Na polštáři děti vydrží zhruba do 8-10měsíce. Přitom už se tedy značně pošťuchují a začínají dělat vylomeniny a tak je velmi individuální a opět bych nechala na vašem pocitu, kdy s dětmi přejit do pozice jiné a kdy MBF poslat do světa dál.

  • pohodlné místo
Kojit na Savce je také velmi pohodlné, ležíte tak jak vám děti i prsa dovolí a máte možnost opět dělat cokoliv při čem se budete cítit dobře. Proto je dobré si ve svém hnízdě najít kout, místo, které vás doslova bude nabíjet, když budete kojit. Budete odpočívat a zároveň krmit. V prvních měsících opravdu není potřeba dělat nic jiného... v hlavně si srovnat priority ještě před slehnutím. Doporučuji si i sepsat pro sebe a pro manžela kojící plán. Tím se utvrdíte v představě, že chcete kojit a v šestinedělí a v prvních měsících jako když najdete, protože v těchto dnech se nedá přeci racionálně uvažovat. Předejdete tak rodinným neshodám a nakonec i v tom zmatku poznáte zase sebe samu, tu silnější verzi před porodem.

VO: V momentě odložení polštáře jsem přešla plynule k tandemovému kojení v pozici Savec. Úžasná, přirozená technika, kdy časem nepotřebujete nic než příjemně pod hlavou a klid. Občas máte chuť ty malé divočáky krotit a dávat jim stranou strkající bezcitný ukazováček z oka toho zrovna klidnějšího, ale po čase jsem zjistila, že je to jednou ten a podruhé ten druhý, kdo trénuje jemnou motoriku a tak už v jejich téměř roce dokážu fakt zavřít oči a nechat to na nich všechno. To vám je slast. Klid, ticho a jsme si tak blízko a všichni tři spokojeni aspoň právě pro ten moment. Výborný všelék i pro dny kdy vám miminko jedno nebo druhé zápasí s virózou. Budí-li se jedno dítko, máte čas v mezičase s ním usnout, budí-li se dvě je to většinou na střídačku a pak je boží ta příroda, kdy si jen tak sají od vás a nemusíme řešit jiné pití. Navíc to tělo na tělo v horečkách je pro miminka jistojistě to nejlepší, co vede k rychlému uzdravení a nemá to žádná omezení. Jen ta, která vám určuje příroda :-) váš hlad, potřebu jít na záchod a nebo taky potřebu prostě jen tak být sama za sebe. ;)

Napište mi Vaše zážitky. Přiložte fotky, inspirujte další maminky. Děkuji Vám za pozornost.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Savčí poloha - přirozenost pohodlného spočinutí při kojení

třetí trimestr a šestinedělí