Když je kojení bolestivé !!! Trápí mě Kvasinka.

 Candida – Kvasinka – Moučnivka

Kvasinka na prsech se projevuje typickou bolestí – pálí, řeže, píchá, bodá, mnohdy bolest vystřeluje, svědí, štípe, někdy ženy uvádí „kroutí se mi palce u nohou“. Kvasinka bolí intenzivně a její intenzita se mění – někdo tuto typickou bolest pociťuje pouze při přisátí, někoho bolí po celou dobu kojení, někdo bolest pociťuje ze začátku a poté se zmírní, někoho prsa bolí (stále tím typickým „kvasinkovým“ způsobem) i mezi kojením. Nemusí se projevovat navenek – to znamená, nemusí být vidět ani na prsou ani v pusince miminka (formou moučnivky). 

Základní způsob jak bolest utlumit je kojení kůže na kůži (zvyšuje produkci oxytocinu, což je hormon, mimo jiné, tlumící bolest). Doporučuji polohu, která je vám nejpříjemnější ze všech hledisek – jak udržení a podepření miminka na vašem těle, tak i co se bolestivosti týká. Zde najdete doporučení http://www.prirozenekojeni.cz/jak-na-to/

Praktické rady na léčení kožního onemocnění. Základem úspěchu při kojení, je léčit současně vás i dítě.

Pro miminka

  • Neocide gel do pusinky (je to desinfekce). Dříve se doporučovala i Genciánka, má rychlý účinek k ústupu kvasinek a také může pomoci, když v prvních dnech vymažeme miminkám ústa pomocí ušních tyčinek. 
  • Probiotika – kapsle či kapky v nejvyšší dávce.  Prodávají se kapsle, které jdou rozdělat a vysypat obsah přímo do pusinky dítěte. Tím se také obnovuje jak mikroflóra střeva tak i ústní dutiny. 
  • InfectoSoor Mundgel je ústní gel na léčbu kvasinkové infekce úst – moučnivky. Pro miminka od 4.měsíce věku. Nižší dávky jsou podávat i mladším dětem bez úhony, dobré je se poradit s pediatrem.
  • Nystatin na předpis lékaře.

Pro maminky

  1. Jednou z možností je přírodní cesta v podobě 100% éterických oleje
  • Levandule EO (éterický olej 100%) je dobrá v tom, že hojí a zároveň působí antimykoticky. Můžete ji kombinovat s čistým Tea Tree olejem (ten je hodně účinný, ale někdy velmi intenzivní, ženy občas popisují, že cítí jak jim prochází do prsu). Oba EO se aplikují po kapce přímo na bradavky a nechají vstřebat.

 2. Úprava stravování.

  • Odkyselit svůj organismus – zvýšit příjem citrusů (citron do čaje, vody),grapefruity, případně se dají koupit kapky či kapsle Citrovital nebo Grepovit. 
  • „Protikvasinková“ úprava stravy – omezit všechny cukry (to znamená i ovoce) a bílou mouku, mléčné výrobky. Úpravu stravy je důležité skutečně dodržovat. Pokud vynecháte cukry a bílou mouku, ale večer si přece jen ten krajíc chleba a proužek čokolády neodpustíte, vrátí vás to zase o kus zpátky. 

  • Velmi dobře pomáhá i odvar či tinktura z Lichořeřišnice – pít odvar, tinkturu také můžete do pití.
  • Můžete zapojit i Zelený ječmen a Chlorellu, pomáhají odkyselit a navozují v organismu rovnováhu. Ženy mají velmi dobré zkušenosti s kašičkou z kokosového oleje s nadrcenou chlorellou či ječmenem, kašička se aplikuje na ránu a hojí. Pomoci hojení může i oplach z heřmánku nebo řapíku.

 3. další doporučení

  • Větrat prsy – co nejvíc choďte s odhalenými prsy, vzduch většinou funguje nejlépe a nejrychleji Nechcete úplně chodit nahá? Pak si vystřihněte dírky na bradavky ve starém tričku 🙂 Podprsenky a vložky do podprsenek zvyšují teplo a vlhko,  což je to nejlepší prostředí pro další bujení kvasinek
  • Více odpočívat.
  • Koloidní stříbro (ať už formou potírání nebo stříbrných kloboučků – ty se na kojení sundávají, používají se k hojení ragád.  
  • Fungicidin. Doporučuji začít Fungicidinem, pokud by nezabral zkusit Canesten. Maže se přímo na bradavky a před kojením smyje nebo setře (pokud už není vstřebaná). Oba krémy jsou volně dostupné v lékárně.

V případě akutního, skutečně bolestivého a přes všechno přetrvávajícího stavu, může pediatr předepsat Nystatin a to jak vám na prsa, tak pro dítě do pusinky. Obecně platí, že nemusíte hned začít mazat vše, můžete postupně zkusit např. jen upravit stravu, Citrovital a probiotika. Pokud se stav nezlepšuje během pár dní je dobré buď něco přidat nebo prostě vyzkoušet něco jiného. Pokud bolesti a potíže ustoupí, je dobré ještě alespoň 14 dní v léčbě pokračovat. Kvasinky mají tendenci být velmi rezistentní.  Příznaky zdánlivě zmizí, pokud se nezaléčí dostatečně, mají tendence se stále opakovaně vracet. Proto je i dobré současně řešit vás i dítě – aby dítě i po vymizení příznaků nepřenášelo v puse infekci stále dokola. S upraveným jídelníčkem je dobré pokračovat klidně 2 -3 měsíce.  Stravu máte sice omezenou, co se týká nevhodných potravin, ale bohatou, nemusíte procházet nějakým drsným detoxem. U kvasinek skutečně mnohdy stačí trocha klidu k prvnímu zaléčení a  zmírnění příznaků. Vše pak jde k lepšímu docela rychle. m

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Savčí poloha - přirozenost pohodlného spočinutí při kojení

1. Tandemové kojení

třetí trimestr a šestinedělí