třetí trimestr a šestinedělí

"Hlavně nepřepálit začátek" takové pořekadlo není sice oficiálně zařazeno mezi česká přísloví, ale popravdě je pro všechno, co se nám v životě děje vcelku trefné a mnohdy velmi účinné. Pokud bych ho měla převést do reality týkající se očekávání potomka a následné zjištění, že nečekáme jen jedno miminko, nýbrž miminka dvě najednou pak bych doporučovala dobře se naučit hospodařit s životní energií a silou, kterou jsme byly obdařeny.  V době čekání miminek máme takovou fajnovou možnost se přirozeně zastavit a zklidnit. S dvojčaty dvojnásobnou :-) V téhle krásné době čekání můžeme využít čas a zaměřit se na to co jíme, aby strava byla ještě více vyvážená. Odpočívat tak, aby naše tělo opravdu získávalo energii, vnímat co nám dělá dobře a co nám bere sílu. Vnímat sebe i miminka a napojit se na přirozený tok všeho, co těhotenství přináší. Jako kdybychom mířily všechnu tu energii směrem do sebe. Často je to dost přirozeně zařízeno, ale moderní ženy se snaží neslyšet vnitřní hlas a nemají ambice v tak "jednoduchém" světě setrvat, jít tak obyčejnou cestou jako je právě ten pohled do sebe. Tedy zastavit se a být. 

Často pak v době zklidnění bereme do ruky příručky a telefony, abychom si vyhledaly pro nás důležité informace a kdykoliv o něčem pochybujeme, tak téma zadaly do vyhledávače a ten nám s jistotou sdělí pravdu. Člověk je od přírody velmi zvídavý a proto dokud nedostane odpověď na otázku, kterou si klade nebo odpověď není dostačující, tak se nespokojí jen tak s nějakým tvrzením. Tady může začínat začarovaný kruh.

V dnešní době rychlých a dobře dostupných informací může být až matoucí, co všechno tedy je vhodné a co není vhodné dělat, jak se připravovat a jak s užitečnými poznatky nakládat. 

Například, když přijdete do příjemné restaurace, kde máte na výběr jen z několika výborných pokrmů, za jak dlouho si vyberete? Na rozdíl od příjemné restaurace, kde si prvních 20minut jen pročítáte jídelní lístek, prohlížíte obrázky a zjistíte, že vlastně nevíte co byste si nakonec objednali.

Jedna z mých rad pro maminky čekatelky je "negooglit" a nebo když už máte zálibu ve čtení článků na internetu, tak je brát s jistou rezervou, kterou si zaslouží každé neoficiálně podložené tvrzení. Je to jednoduše proto, že  nejlepším lékařem či přítelem se v posledních letech stává lékař kybernetický . Což je zavádějící. Váš lékař vám sdělí na co si dát pozor nebo co vás může potkat a internet vám na to hned vychrlí desítky přesně padnoucích příběhů šitých na míru. Vy, většinou s hrůzou, protože dobré věci se stále tradičně sdělují méně a méně přitahují pozornost než ty dramatické, podlehnete myšlence, že přesně tohle je váš problém a minimálně zaséváte semínko stresu do vašeho nitra, které byste si klidně mohli ušetřit a místo toho věřit, že je vše v naprostém souladu. Případně, když už není zbytí a opravdu je třeba řešit vzniklou situaci, tak pak s lékaři nebo odborníky, které znáte a nesnažit se řešení situace urychlit pomocí sociálních sítí. Zkrátka a dobře vybrat si z trefně uspořádaného jídelního lístku a dobře a efektivně se najíst :)

Dalším velkým doporučením, které vyplývá z mé práce s maminkami je příprava SEBE na dobu šestinedělí. Často maminky řeší těhotenství a jeho radosti i starosti.  Co však přijde po porodu už řeší jen málokterá z nich. Vystačí si s informacemi od zkušenějších přátel nebo z příběhů, které načtou. Opět se lépe interpretují dramatické zážitky než ty krásné a pohodové. Nebo jsou možná ty líbivé méně uvěřitelné a zapamatovatelné? Zkrátka tady se přímo nevyplácí řešit situaci až když přijde. Je to proto, že systémy v našich porodnicích nejsou ještě zcela přetransformované na lehkost zvanou přirozenost a vše je řízeno z jakési instituce. Díky nasbíraným datům se roky drží nějaký trend. Tedy maminka se ocitá mezi dvěma světy. Ten svůj, který se naučila vnímat a kterým jí provádí její intuice se setkává s tím, který je sestaven z rutiny letitého porodnictví v naší republice. Už teď můžeme narazit na pokrokové porodnice, kde nechají přirozenost vládnout příchodu na svět miminek. I přes nepřirozený, ale potřebný zdravotní zákrok v podobě císařského řezu dopřejí mamince kontakt téměř nepřetržitý, se svými miminky a tím jí umožní přirozeně nastartovat vše od hormonů lásky, kojení až po svou vitalitu. Bohužel ještě je to spíše výjimka a tak je opravdu dobré se na to před slehnutím připravit, zjistit si jaké jsou vaše práva a možnosti. Zda jste rozhodnutá své děti kojit, pak to zdůraznit a nenechat personál na šestinedělí rozhodovat o vašich miminkách jiným způsobem krmení. Taky není od věci si šestinedělí představit jako kratší letní prázdniny.  Ty si každý dobře pamatujeme a jak nám ty dva měsíce prázdnin přišli neskutečně krátké? Kromě toho, že je vše v jiném rytmu, tak se taky nedělají standardně zaběhnuté návyky. Čas trávíme alternativněji než kdy jindy a dost se přizpůsobujeme počasí a nápadům. Podobně je to v šestinedělí. Berte jako bonus, že máme pouze 6týdnů oné hájené chvíle pro sebe s miminky a ne 8 týdnů procestovaných prázdnin :) Šest týdnů uteče ještě rychleji, když se do toho položíme a rozhodneme si to vychutnat se vším všudy. Koktejl hormonů se postará o to, abychom se měli jako na horské dráze, ale stejně jednou ten vozík zastaví a vy vysmátí vystoupíte ven a budete se na to dívat s odstupem let jako na parádní jízdu.

Setkávám se s maminkami, které nectí šestinedělí vůbec. Je mi to upřímně líto a to z toho důvodu, že tady právě často výstižně "přepálí začátek" a nevědomě jedou ze svých rezerv. Některé ty rezervy vydrží týdny a jiné jen dny.  Za mnou přichází až v době, kdy mají problém. Šestinedělí je stav, kdy by maminky měly být v naprosté pohodě bezpečného prostředí, zavaleny vším co mají rády, ať už to jsou krásné knihy nebo filmy, dobré a výživné jídlo a láskyplná náruč svého muže. Podpora širší rodiny nebo někoho koho si k tomu přizvete, ať už dobrá přítelkyně nebo profesionální dula či chůva. Zkrátka není to období, které se bude kdy jindy opakovat, je jedinečné a důležité pro vás i vaše narozená miminka. Jsou-li na světě už i starší sourozenci, tak jistě měli taky to výsostné právo na vás v době šestinedělí a tak je můžete přizvat k sobě do pelíšku a nebo je nechat širší rodině s vysvětlením, že tohle je teď a tady a za pár týdnů budete zase zpět a v plné síle se jim věnovat. Je dobré si uvědomit ještě před příchodem dětí na svět, že po porodu budete minimálně šest týdnů úplně v jiném režimu než doposud a pak ještě další dva měsíce než se vše ustálí a srovná. Není třeba nikam spěchat. Dobré je si uvědomit, že ani přetržená Achylovka se nezahojí dřív než za několik měsíců a to je to jen šlacha, tak proč tak velký krok v životě vašem i miminka by měl být přehlídnut a brán jako běžný pracovní den?!

V mém případě, kdy maminky vyhledávají mou pomoc, se jedná o problémy s kojením, neboť jsem laktační poradkyně se specializací na dvojčátkové tandemové kojení. Proto za velmi přínosné pro budoucí plně kojící maminku považuji vyzkoušet a osahat si možnosti jak s dvěma miminky pracovat ještě před narozením. Jak si je přikládat v přirozené biologické/savčí poloze, jaké pomůcky mít na paměti jako prospěšné k podpoře kojení a jaké naopak raději v prvních dnech po narození vynechat. Hned na pokoji neonatologie či šestinedělí mít miminka možnost mazlit a rozbalit ze zavinovaček, když je přikládáte ke kojení. Vše a mnoho dalšího vám pomůže nastavit a zažít každá dobrá laktační poradkyně v dané porodnici a pokud ne, pak je možnost si zavolat na pomoc tu svou osvědčenou o které víte, že díky ní váš začátek bude nastartován tak dobře, že po uplynulé několika týdenní praxi budete už sklízet jen ovoce. 

Věřte, že když nepodceníte zmiňovanou přípravu, budete plně kojit přesně tak jak si přejete třeba i tři děti najednou. Jednoduše proto, že jsme savci a máme to jako svou přirozenost pro přežití.

S láskou 

 

Barbora Mašindová Zahrádková

Průvodkyně mateřstvím a kojením dvojčat

Mobil +724139345, mail barbora@materi-douska.cz

www.materi-douska.cz

Copyright © 2022 Mateří Douška

 







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Savčí poloha - přirozenost pohodlného spočinutí při kojení

1. Tandemové kojení